Beachhelg

Förra helgen var jag i Avalon och Cape May med mina värdföräldrar och Pavlina. Jag och min värdfamilj åkte ner på fredagen och vi gick ut på Princeton för middag tillsammans. Jag åt asiatisk kyckling som var väldigt god och drack drinkar med mina värdföräldrar. När Pavlina slutat jobba kom hon ner till mig och vi gick och la oss nästan direkt eftersom det var så sent. 

På lördagen åkte jag och Pavlina ner till Cape May. Min värdpappa har sagt att det är en av hans favoritstrandstäder så jag ville verkligen se det och det var jättefint! De har många fina gamla byggnader i viktoriansk stil så jag och Pavlina gick mest bara omkring och tog det lugnt. Vi åt lunch på en mysig restaurang min värdmamma tipsat om. Vi åkte ner till stranden, kollade på en gammal fyr och någon ruin. I Cape May hittade jag även en liten och mysig svensk affär men eftersom allt svenskt är väldigt dyrt här borta så blev det ingenting. 

Efter att vi var klara med Cape May körde vi utgång i Avalon med mina värdföräldrar som hade en babysiter dagen till ära. Hurra säger jag :) 

På söndagen chillade vi tillsammans på stranden i Avalon och dumskallen (jag) som inte använda solkräm fick årets fulaste solbränna... 









Cape May 




Utgång i Avalon :)

Jobb

Sedan jag kom hem från Chicago har jobbet rullat på. Jag har haft play dates med Elsa och Pavlina, vi har badat och besökt svenska museet i Philadelphia ä. Det var kul att besöka det museet med mina värdbarn och få dela min kultur med dem. De hade även en pippiutställning när vi var där, vilket var en anledning till att vi åkte dit. Tjejerna tyckte även att det var jättekul och de klädde ut sig till Pippi :) Playdates med Pavlina har även varit extra roliga och våra värdbarn gillar verkligen varandra. 












Magic Garden i Philly

I söndags efter att jag och Dylan brunchat tillsammans åkte vi in till Philadelphia för att besöka Magic Garden på South Street. Jag har gått förbi där förut och tyckt att det sett väldigt fint ut men jag har inte betalat och gåt in. 
 
Det är ett litet (men stort för vad som gjorts) område dekorerat i mosaik, porslin, spegelbitar,  glasflaskor, hjul o.s.v. Det är både inomhus och utomhus och området utomhus är ett halt kvarter stort. Det är väldit, väldig fint och trots att många mosaikbitar verkar vara placerade hur som helst så har många av dem ett mönster, bilar olika figurer och skapar tillsammans en fin balans. 
 
Jag älskade det och var väldigt glad över att Dylan, till och med, verkade uppskatta det lite (eftersom det ändå var jag som skäpat dit honom...).
 
 
 

Kräftskiva

Efter att vi vaknat upp på fredagen åkte vi iväg till IKEA som hade kräftskiva dagen till ära. Jag blir alltid så glad när jag kan få känna lite av det svenska här borta. Jag åt massor av köttbullar med (så nära man kan komma i USA...) någon slags färskpotatis, ost och svenskt bröd! Jag drack te och käkade chokladbollar. Jag hade det rätt fint helt enkelt. Dessutom fick jag dela min kultur lite med Dylan vilket alltid gör mig glad :) 









En bilfärd hem från Chicago

Vi lämnade Chicago klockan sju på kvällen och hade framför oss en 12 timmar lång bilfärd hem. Stackars Dylan! För det första körde han hela vägen (jag är inte på hans bilförsäkring...) men för det andra var ju jag där trött och hungrig! Jag ville själv gå och dö när vi kom hem så jag vill ju inte ens tänka på vad han ville... Vi kom i alla fall hem runt åtta på morgonen och sov till klockan två innan vi gick upp. 

Vägen var dessutom inte bara lång utan fruktansvärt tråkig. Så tips från coachen! Åk aldrig över natten från Chicago till West Chester, PA! 

Chicago

På onsdagen och torsdagen gjorde vi Chicago. Vi gick omkring och såg och gjorde det mesta av det man "ska". Vi gick omkring vid Navy Pier, vi promenerade i olika parker, gick längs med stranden, såg the cloud gate, willis tower, vi åt deep dish pizza på Giordanoz, köpte popcorn på Garrett popcorn shop och kollade i olika affärer (jag hittade bland annat en skitsnygg jacka för bara $600...).
 
Naxy Pier var väldigt mysigt och fint. Där fanns olika restauranger, turistaffärer, parisehjul, slänggungor, barer, glassaffärer, promenadstråk, bänkar att vila på o.s.v. Superfin och mysigt! Ett av mina favoritställen i Chicago. Ett annat av mina favoritställen var stranden och promenaden brevid den. Sjön är så enorm att det känns som en havstrand och det känns väldigt coolt hur det finns en fin sandstrand precis intill skyskraporna och att folk ligger där och solar och spelar volleyboll. Parkerna var också väldigt fina och min favoritpark vi var i var Lincoln park där man fick en väldigt fin vy över staden på lite håll. Där fanns även en liten damm och mer naturliv. Det är roligt hur mina favoritställen i storstäder blir parker och dessa lugna områden där all stress och trafik avskärmas.
 
Cloud gate är en enorm, som jag skulle beskriva det, spegelbönstaty. Det är ett konstverk mitt i Milenium park där en enorm bönliknande form är uppbyggt i ett slags spegelmaterial. När man står mitt inne i bönan och tittar upp blir reflektionen väldigt lustig och bönan ser nästan långt ihålig ut.
 
Wills tower var väldigt häftigt. 442 meter hög och var då den stod färdig USA:s och världens högsta skyskrapa. Idag är det den näst högsta i USA och den åttånde högsta byggnadeni världen. Där uppe finns plexiglasboxar som man kan gå ut i. På så vis får man en väldigt häftig vy över staden och man kan se vägar och bilar smått, smått rätt under fötterna.
 
Deep dish pizza är något som Chicago är kännt för och överallt finns reklam om detta. Det finns olika restauranger som är kända för att ha bra pizzor och historik inom att baka dem. Vi gick till Giordanoz där vi delade på en liten pizza fylld med champinjoner och skinka. Jag trodde aldrig att jag skulle tycka om det men det var faktiskt väldigt, väldigt gott!
 
När vi gick omkring i Chicago såg jag hur folk överallt bar omkring på påsar från något som hette Garrett så när jag såg en sådan affär var jag ju tvungen att dra in. De sålde popcorn.... och är det något USA kan (som jag sagt) så är det att göra något superbt av onyttiga saker. Popcorn i USA är inte bara stördda med salt (eller socker för den delen) de kan vara smaksatta med diverse saker och drizzlade med chokladsås, karameliserade osv. Ihopkarameliserade med nötter, jornötssmör och mycket mer. Det kanske låter äckligt i svenska öron men jag lovar det är superbt gott!!! VI köpte en liten chicagomix som besotd av ostpopcorn och karameliserade popcorn. De skulle tydligen ätas tillsammans och jag lovar att det var sjukt gott!
 
 
 
 
Cloud Gate
 
 
 
Wills tower
 
 
Deep Dish Pizza (nyttigt? nej!)
 

Wrigley Field

På tisdagen efter att vi besökt det svenska bostadsområdet drog vi på baseball match på USA:s äldsta baseballarena, Wrigley Field. Jag kan ju inte mycket om Baseball och är inte alls intressarad av det och har absolut ingen koll överhuvudtaget på vilka lag som finns o.s.v. Chicago har tydligen två lag! så vi såg ett av deras lag, Cubs spela. Jag följde väl inte matchen särskilt noga, eller alls... Någon gång mitt under spelet frågade jag Dylan varför alla i publiken var så glada... Dylan skrattar åt mig och sa att de gjorde en home run / tjejen med koll... 
 
I alla fall, även om jag inte fattar något så hade jag i alla fall kul! och detta var min favorit av de nu tre baseballmatcher jag varit på. Jag gillade arenana vi var på då den var mindre och kändes mer mysig. Brevid arenan fanns även massa lägenhetshus och på taken av dem eller de översta ballkongerna fanns sittplattser för att se matchen. Så stämningen där var på topp! En av tanterna som vaktade där var grymt skön, en sån där liten mysfarmor som försöker låta arg på personer som står upp och skymmer sikten. Och så klart var jag ju med bästa tänkbara sällskape, Dylan! 
 
Under matchen gick vi även omkring på arenan och vi köpte en korv att dela på. Jag kollade upp vad man skulle käka där och lyckades hitta ett krovställe med olika slags korvar. Och det kanske låter trögt att dela med en krorv men naturligtvis är vi ju i USA, onyttigheternas land. Här  behöver en korv inte bara vara en korv utan kan utvidgas till en hel maträtt. Är det något de är duktiga på här så är det att använda onyttig mat och göra något extra och ofta spektaulärt av det. Så korven var ju naturligtvis en hel maträtt, toppad med bland annat pulled pork och rostad lök. 
 


Andersonville

På tisdagmorgonen strulade vi lite med hur vi skulle ta oss in i centrum så istället åkte vi till ett område, ca 15 minuter från centrum, Andersonville. Det är ett svenskt område i Chicago, eller från vad jag upplevde där och då kändes det som att det kanske har varit mer svenskt. 

Hur som helst parkerade vi och gick omkring. Vi gick till ett svenskt kafé, vidare till svenska museét, till en svensk affär och till en svensk restaurang tre kronor. Jag hade kanske lite höga förväntningar på Andersonville. Det var lite av en besvikelse men ändå kul. Några av bakverken som såldes på caféet var svenskt, så som princessbakelser, trekanter, dammsugare, toscabitar och olika sorters småkakor. De hade även sånt som man ofta ser i Sverige, som grodbakelser och Napoleonbakelse men de hade även en Cannoli som de kallade Swedish Cannoli när vi däremot inte ens har Cannolis i Sverige... 

På museet köpte jag lite böcker och godis till min värdfamilj och godis till dem och saltlaktrist till mig :) jag köpte även ett ficklexikon till Dylan då jag tycker att han kan få öva lite på som svenska! Efter museet gick jag in på svenska  affären där de hade många roliga saker men jag kände inte riktigt för att köpa något. 

Vi slutade besöket i Andersonville med att besöka tre kronor. Trisst nog serverade de dock bara lunch då och lunchmenyn var tyvärr, till skillnad från middagsmenyn, inte väldigt svensk. Jag åt i alla fall en hamburgare med stekt potatis och coleslaw. 

Hur som helst var det kul att få besöka Andersonville och direkt efter det åkte vi vidare för baseballmatch! :) 









På svenska museét


Tre kronor - svensk restaurang i Chicago 






Jag gick förbi den här i Andersonville... Är det såhär de ser svenskar?...

Chicago

På måndagen efter att vi ätit lunch i Rochester åkte jag och Dylan vidare till Chicago. Det var en 10 timmar bilfärd upp dit men då vi delvis satt fast i bilköer och stannade på vägen tog det oss 12 timmar att komma fram till vårt hotell. Jag var väldig glad över att se Chicago i neonbokstäver när vi åkte genom biltullen in i staden. Sedan åkte vi förbi hela staden och en bit utanför till vårt hotell. 

Chicago var underbart! Det är absolut en av mina favoritstället. San Fransisco och Boston är först med Chicago är min favorit storstorstad. Det känns lite som ett renare New York. Det är verkligen stor men medan New York City mest känns stressigt och smutsigt känns Chicago mer välkomnande och rent. Dessutom är det väldigt vackert med en väldigt fin strand precis vid kanten av alla skyskrapor. Lake Michigan känns mer som ett hav då det inte går att se anda sidan av sjön, inte ens från den 442 meter höga skyskrapan, Willis Tower, som vi var uppe med kan man se annat än vatten där man blickar ut över sjön. Chicago River är även väldigt fint och staden i sig är fin och har fin arkitektur. 

Vi hade massor av kul där. Vi besökte en svensk stadsdel Andersonville där vi handlade i det svenska caféet, gick på svenskt museum och åt svensk mat. Vi gick på en baseballmatch på USAs äldsta baseballarena. Vi åt deep dish pizza och såg staden. Favoriten på resan var nog basebollmatchen! Arenan var väldigt mysig och mindre än de andra jag varit på. Helt klart min favoritmatch när det gäller sporter jag sett i USA! 





Rochester - New York

På söndagmorgonen började jag och Dylan vår semester och en veckas ledigt. Vi åkte upp till Rochester i New York för övernattning innan vi åkte vidare mot Chicago. Dylan hade blivit erbjuden ett jobb där så han hade en jobbintervju på måndagmorgonen innan vi åkte vidare till Chicago runt lunch. 

Rochester var fint och en helt okej mindre stad. Vi åt middag där på söndagkvällen, villet var en av mina favoritrestaurangen här i USA! Maten var sjukt god och jag hade lax med zucchini och blomkålsmos. Vi delade även på supergoda pommes frites (säkert de godaste jag någonsin ätit!) och Dylan åt en hamburgare med en god jordgubbssylt på! Jag smakade hans burgare och även den var supergod! Som en liten dessert blev vu bjudna på en god men lustig avokadochokladmousse. 

På måndagen vandrade jag runt för mig själv. Letade runt efter en toalett så jag gick till sist in på en restaurang för att använda deras. Jag tänkte äta frukost får också så jag kommer ut och där sitter en medelålders kvinna och märker att jag fundersamt försöker leta efter en meny. Hon ska äta och väntar på en vän. Hon frågar om jag vill ha frukost och säger att jag kan sitta hos henne. Jag slår mig ner och det slutar med att hon bjuder mig på frukost! En främling bjöd mig alltså på frukost i USA (trott satt jag naturligtvis insisterade på att betala för mig själv!) det hade inte hänt i Sverige! 

Jag gick sedan vidare till ett mysigt cafe som kändes mer europeiskt med massa hipstern, så jag kände mig hemma :) 

Dylan kom sedan och hämtade upp mig vid lunch och vi åt tillsammans på en cool bbq-restaurang där jag åt grillad kyckling med majs och sallad. Som förrätt hade vi även friterade gröna tomater. Jag blev sjukt glad när jag såg det på menyn och kände att jag måste prova! :) 


Läskigaste hotellspegeln någonsin! Kändes som att någon spionerade på oss från ett hemligt rum och att jag skulle bli mördad under natten... 


Mitt i staden fanns ett vattenfall :) 


Superbt god mat! 




Friterade tomater :) 


Mera god mat i Rochester :) 


Six Flags

I lördags åkte jag tillbaka till ett av mina favoritresmål från förra sommaren, nämligen Six Flags, New Jersey. En stor anledning till att jag ville åka till igen var att de fått ett ny attraktion, världens högsta fritt fall på 133 meter :) 

Jag åkte dit med Elsa, Pavlina, Ilaria och Terje. Vi hade en sjukt skön dag och vi hann med frittfallet och alla coola berg- och dalbanor. När det gäller åkattraktioner vet USA verkligen vad de gör och jag älskar det! De finns många olika coola berg- och dalbanor som ger olika upplevelser. En del som är rätt läskiga och vissa riktigt skönt kittlande. Även andra där man åker i ovanliga positioner som att stå eller ligga ner. 

När vi stod och bötade till en attraktion lämnade en kvinna attraktionen för att hon var för tjock. Då slog det mig hur sätena här är mycket större än hemma.... Kanske för att amerikanare är fetare? Och kanske för att de skulle bli mer arga och förolämpade om sätena var för små...

Så... Världens högsta fritt fall var grymt! Sjukt läskigt ja! Och alla oss frågade oss själva när vibbar längst fram i kön varför vi gör detta... På steg vi i alla fall och långt, långt borta bakom massor av skog kunde man se några gråa små toppar. Skyskraporna i Philadelphia! 

Grym dag med grymma vänner! 








På king da ka. Läskigaste berg och dalbanan jag varit på. Den startar så sjukt snabbt så man nästan tappar andan, eller glömmer hur man andas...










Världens högsta frittfalle (den röda delen) 




Fredagkväll med vänner

I fredags åkte jag hem från Avalon ovh en veckas härlig semester började :) 

Första stoppet blev hem till mig för att packa. Jag passade även på att hänga med Elsa, Pavlina och Ilaria så vi åkte först till Cozi för att äta middag och sedan till Wawa för att ha en Ben&Jerry-kväll. Fyra paket glads blev det att dela på :) och jag vet att Ben & Jerry är sjukt onyttigt och att ett paket inte är tänkt per person. Men det var sjukt gott! Alla sorter :) det finns massa bra med USA ändå, till exempel sjukt mycket (sjukt onyttig glass) vad mer kan man behöva? ;) 



Tanka i New Jersey

Idag skulle jag åka och tanka min värdpappas BMW. Och det blev en lång resa. Stället jag skulle till hade slut på bensin så det var stängt. Min värdpappa hade sagt att det inte var mycket bensin kvar i bilen så jag visste inte om jag vågade åka tillbaka in till Avalon för att tanka där. Jag känner inte heller till området här så jag vet inte vart man kan tanka. Jag väljer att åka ut på vägen som man kommer in hit för jag vet att ca. 10 minuter bort finns ett Wawa och där kan jag tanka. Åker dit men är väldigt orolig om jag ska ta mig dit då det sedan ett tag stått 0 miles på mätaren. Blir asglad när jag ser Wawa men mer panikslagen när jag inser att det bara är en Wawa-food Market utan bensin! Faaaaan! Ringer min värdpappa och förklarar situationen. Han är lugn och säger bara att jag kan åka tillbaka till Avalon och tanka där och att 0 Miles räcker länge. Så jag åker tillbaka och jag klarar det! Jag kommer till bensinstationen och får tanka :) superlycklig! 

För övrigt är det så soft men fånigt att i New Jersey är det olagligt!!! att tanka själv! En anställd på bensinstationen måste göra det åt en så man åker bara in som vanligt, vevar ner rutan, säger vad man vill ha och hur mycket medan personen tankar. Sedan sitter man där och väntar och ofta får man även en vindrutetvätt på köpet. Konstigt? Ja! Men rätt soft att slippa gå ur bilen. Och ja jag har blivit sjukt amerikansk som tycker att det känns bra att inte behöva gå ut! Det är helt fantasktiskt med självöppnande garagedörrar, banker och apotek med drive thru. Och ska jag vara riktigt ärlig. När jag tar in posten (10 meter till lådan) stannar jag med bilen bredvid innan jag åker in i garaget för då slipper jag ju gå hela vägen ner dit och tillbaka... Jag är lat! 

Hur som helst. Jag skulle tanka bilen och handla mat. Det tog två timmar när det lätt skulle kunna gått på 40 minuter! Roligare har jag haft! 

Pic nic

Amerikanare de är ju som de är... Inte som vi i alla fall! Dylan frågade mig om jag ville med på pic nic med han, hans bror och hans brors fru förra helgen. Jag var på och undrade vad för sags pic nic det var. För jag har förstått att pic nic kan vara två saker. Förutom att bara vara det jag tycker att det är, mat på en filt med en korg så kan det även vara någon slags fest... Jag har inte förstått det helt än, så en uppdatering kan ju komma senare när jag förstått det hela. 

I alla fall det var inte filt-pic nic utan den andra festsorten. Dylan hade sagt att vi bjudit inbjudna av hans brors vänner så jag tänkte mig att vi åker väl till deras hus. Jag klädde mig som im man går på middag, försöker se lite söt ut och tar på mig ett par kilklacksskor, hatt, svarta långjeans och halsband. Dylan stirrar på skorna och säger att vi kommer att gå på gräs. Jag tänker mig då gräsmattan på dessa mystiska personers tomt men tar med mig ett par sandaler utifall... 

Vi åker i alla fall iväg mitt ut i ingenstans. Till.... En "Gun club" jag byter skor ganska snabbt, travar genom skog till ett gräsfält där denna pic nic är. Vi slår upp ett party tält och jag känner mig bland allt annat folk där, väldigt, väldigt europeisk. Dylan och hans vänner klär sig inte som mig och mina europeiska, särskilt svenska, vänner. De tycker vi är hipstern med våra stuprörajeans, converse osv. (Jag tycker vi har still...) så om jag skiljer mig från Dylan, hans brors familj och Dylans vänner skiljer jag mig ännu mer från amerikanare på en Gun club. De har istället på sig t-shirt med massa text och reklam om bilar, pistoler etc. Ja! Jag fick många blickar i mina svarta stuprör, långa ugglehalsband och hatt! 

Missförstå mig rätt! Jag hade jättetrevligt där. Dylans familj är Supermysig och alla var jättesnälla. Dessutom fanns det väldigt god mat där :) Poängen är istället att ibland hamnar jag kulturchocken och den där lördagsförmiddagen kände jag mig lite som en apa på ett zoo. Däremot tittade jag tillbaka på alla tokiga där. Som grädden på moset fanns det även ett lotteri där... Och vi är ju i USA så inte lottades det ut boderier från Greta 85, hembakta kakor, handstöpta ljus, 10 kg marabou, 8 kg kaffe eller annat trams. Nej, nej! Här lottar vi ut pistoler! Saker man kan döda varandra med. Hur normalt är det på en skala?!

Jaja summan av dagen var att jag hade jättekul med Dylan och hans familj. Men ibland... då undrar jag vart jag är... 




Utgång

I fredags gick jag ut med Pavlina, Pat och Pablo för middag på Dylans restaurang. Vi träffade Pablo i tisdags på Au Pair-mötet och han verkade redan då supertrevlig. Han kommer från Guatemala och vi hade en väldigt trevlig kväll tillsammans allihopa :) och det är alltid kul att lära känna nya människor! 

Vi hade inte planerat att gå ut något mer men så blev det inte riktigt. Pats vän Kyle kom efter ett tag och vi drog vidare för drinkar på Mas. Dit kom även Christian och vi hängde där ett tag innan vi drog ut och dansade på side bar dit även Dylan och hans vän Pat kom efter att det slutat. Vi var någon timme innan vi slutade kvällen på en liten bar, Ryans. 



Delaware art museum

I fredags hade vi ytterligare en dag på Delaware art museum där vi var på deras story time. Sagan handlade om kameleonter, färg och att smälta in i olika miljöer. Vi kollade på olika slags konst där docenterna och barnen gick prata om färgerna i konsten och hur en del saker i konstverken smälte in. 

Sedan fick barnen måla med akryl där de fick rolla gult, rött och blått på ett papper samt på en utklippt kameleont och få kameleonten att smälta in i bakgrunden. Sedan fick de sätta magneter på sina målningar så att kameleonten kan sättas dit och tas bort. Docenten som var anvarig idag var väldigt imponerad av Rileys målning och hur och fick till färgerna. Eftersom hon blev påminnd av en annan målning gav hon oss en extra liten rundtur i museet :) 

Efter alla aktiviteter åt vi lunch och lekte utomhus medan bilderna torkade. Tjejena lekte att de hade olika rum i ett konstverk där de byggde upp sängar, solfjädrar, ringar osv utav olika blad och blommor. 









Crayola

I onsdags åkte vi till Crayola för att besöka deras kritfabrik/äventyrsland. Vi fick se hur kritor blir till i ett litet rum med en väldigt bra show till där man även fick se klipp inifrån den riktiga fabriken. Kritorna tillverkades i stora formar med små hål för varje krita. Vi lärde oss bland annat om företagets historia. I början lät man kvinnor rulla in kritorna i papper för hand i sina hem. Detta för att det skulle spara mer pengar, innan maskiner för det kom. De berättade om hur de ibland har tävlingar för barn att komma på nya namn för färgerna på sina kritor och ett namn är Mac-n-Cheese. 

Vi tillverkade även våra egna kritor i olika maskiner och ritade med smält krita och lät smälta en krita ner i en form. I slutet av dagen lekte tjejena lite i en gigantisk lekplats de har inomhus. De hade väldigt kul där men kunde inte vara för så länge då vi hade spenderat mycket av vår tid på allt annat kul där inne som fanns att göra :) även jag hade väldigt kul och tyckte det var kul att få göra och se, mina egna kritor bli tillverkade :) 




Världens största krita :) 


I den här maskinen använde man en spak för att snurra runt sitt papper medan smält krita droppade ner på pappret :) så fet blev ett häftigt mönster



Antalet kritor Crayola tillverkar...

Carolina - Mitt liv i USA

I februari 2013 kom jag till USA för att jobba som Au Pair i ett år. I augusti samma år träffade jag Dylan som jag blev kär i, jag stannade ett extra år som Au Pair och stannade sedan kvar med Dylan, min fästman efter mitt andra år. Nu bor vi tillsammans i en liten lägenhet utanför Philadelphia för att starta upp våra liv tillsammans.

RSS 2.0